6. A falakon kívüli Szent Pál bazilika

A Hétbazilka zarándoklat leghosszabb szakaszát (7 km) lassan megtettük, de  pár érdeklődésre számot tartó helyen megállunk, a csodálatos látvány megpillantása előtt.

A Piazza Maria in Trastevere téren haladunk át, itt láthatjuk Santa Maria in Trastevere templomát, mely Rómának az első Szűz Mária tiszteletére épített temploma. (Szent I. Callixtus pápa a III. század elején emeltette.)


Pillantsunk fel a harang toronyra


Szűz Mária ikon a harang lábánál
A térképen tudjuk követni, hogy még a Tiberis folyón is át kell kelnünk, hogy odaérjünk a Szent Pál bazilikához.



Ponte Sublicio hídon átszeljük a Tiberist

Ponte Sublicio híd a Tiberis folyó felett


Kacsák a hídnál

A hídról balra felfelé tekintve az Aventinus domb tetején jól lehet látni a San Anselmo épületegyüttesét, a bencések főapátságát, melyben a Benedek-rend nemzetközi papnevelő intézete és a prímás-apát székhelye található.
bencés apátság az Aventinus dombon

Narancsfák mellett visz el az utunk




Piramide di Caio Cestio - a kis piramisra emlékeztető gúla az út túl oldalán van, de nem Egyiptomból hozták a rómaiak, hanem egy néptribunusi, majd praetori tisztet viselő férfiú emlékére állíttatta szabadon bocsátott rabszolgája körülbelül i. e. 12-ben. (HÁLÁBÓL)

Piramide di Caio Cestio
Cestius piramisa mögött  egy  madárcsicsergős protestáns temetőt találunk, ahol még egy macska is lakik.



























San Paolo fuori le Mura bazilika, 
magyarul a "Falakon kívüli" Szent Pál-bazilika Róma második legnagyobb bazilikája
a hagyomány szerint azon a helyen áll, ahol Pál apostolt eltemették. Ez a hely Pál halálakor az Ostia felé vezető úton, a városfalakon kívül esett, innen származik a bazilika elnevezése. A lateráni egyezmény következtében a bazilika a Szentszék területen kívüli birtoka.

 Előudvar  közepén Szent Pál szobrával. 

A Nagy Konstantinus császár által Szent Pál sírja fölé emeltetett San Paolo fuori le Mura bazilika egészen 1823-ig állt, amikor is a tetőn dolgozó munkások hanyagsága miatt egyetlen éjszaka alatt leégett, éppen VII. Pius pápa haldoklásakor. A bazilika újjáépítéséhez az egész világ összefogott, mindenhonnan érkeztek adományok, Az új templomot 1854-ben szentelte fel Boldog IX. Pius pápa.

Kívülről fel sem tűnnek a monumentális méretek.

131 méter hosszú, 65 széles, 29 magas

Kép forrása: link


Főoltár -  Szent Pál sírja fölötti pápai oltár

Jézus Krisztus a szentekkel


Az Oltáriszentséget őrző szentségi kápolna a főoltár bal oldalán levő első kápolnában található.

Szentségi kápolna a tabernákulummal



Szent Pál sírja
Pál arra biztat, hogy szüntelenül imádkozzunk. Vagyis, imádkozzunk minden élethelyzetben. Mert nem az számít mennyei atyánk előtt, hogy adottak-e külső körülmények az imádkozáshoz, hanem az a fontos, mennyire tudunk őszinték lenni, amikor megszólítjuk Istent.

Imádságaink! (katt ide)



Litánia Szent Pál apostol tiszteletére. Az imádság a litánia nevére kattintva elérhető.


Könyörögjünk.
Minden, e világba érkező ember Atyja. Hallgass meg, amikor segítségért kiáltunk Hozzád, hogy elnyerjük az üdvösséget, melyet egyszülött Fiad által megadtál nekünk, aki arra választotta ki Szent Pál apostolt, hogy a te irgalmadat hirdesse a Föld végső határáig.
Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.


Utunkat a harmadik bazilika felé folytatjuk.

3. Szent Sebestyén bazilika – Basilica di San Sebastiano

3. elmélkedés a Szent Pál és a Szent Sebestyén bazilika közötti úton:

Urunknak Annástól Kaifás főpap házáig vezető útjáról, valamint az ostorozásakor elszenvedett harmadik vérontásáról. Könyörgünk a bujaság bűne ellen a megtartóztatás erényéért és a tudomány ajándékáért.

1 megjegyzés:

  1. Dicsőséges szent Sebestyén és mindnyájan ti szent vértanúk,
    magasztaljátok velem együtt a ti királynétokat
    és nyerjétek meg nekem,
    hogy én őt állandóan szeressem.

    VálaszTörlés

Istennek legyen hála, hogy ide találtál kedves Zarándok. Az "Írj megjegyzést" ablakot használva hozzá tudsz szólni, amit nagyon szépen köszönünk! A "Közzététel" előtt kiválaszthatod, hogy milyen módon, pl. google profil, WordPress stb. De üzenetedet virtualis.zarandoklat@gmail -ra is elküldheted, és mi felrakjuk.